|
Planeta svih Nostalgičara
|
| Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu |
| Autor |
Poruka |
Trinity
Član broj: 7 Pridružio: 07 Okt 2003 Poruke: 1656
|
|
Da li ste optimista ili pesimista? Do koje mere?
Koliko okolina ima uticaja na takvo vase gledanje na zivot? Da li je tesko biti optimista kad ste okruzeni pesimistima i vice versa? _________________ Hteli bi da mi smrse koncice
ali pobrkacu im loncice,
imam na kapiji nove ratne zvoncice! |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Panta Oz Veteran

Član broj: 192 Pridružio: 30 Dec 2003 Godina: 49 Zodijak: Jarac Poruke: 896 Lokacija: Brisbane
|
|
| Trinity (Pogledaj post): |
Da li ste optimista ili pesimista? Do koje mere?
Koliko okolina ima uticaja na takvo vase gledanje na zivot? Da li je tesko biti optimista kad ste okruzeni pesimistima i vice versa? |
Ne znam da li sam optimista, ali verujuci u visu silu znam da ce rezultat bilo cega sto mi se desi u zivotu (pa i losih iskustava) uvek na kraju doprineti da se nesto poboljsa u mom zivotu.
Jeste, nije LAKO biti optimista medju pesimistima, ali rezultat svega toga je obicno da optimisti napuste tu sredinu i nadju sredinu gde ce moci da podele svoj optimizam sa OSTALIMA. _________________
A NIKOME NE VRACAJTE ZLO ZA ZLO
promisljajte o tom sto je dobro pred svijem ljudima |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Satir39 Junior

Član broj: 264 Pridružio: 02 Jan 2004 Godina: 45 Zodijak: Škorpion Poruke: 119 Lokacija: London,UK
|
|
Mislim da su i optimizam i pesimizam zdrava stanja koja se normalno preplicu u zivotu.Sa druge strane,da li bi bilo normalno da neke osobe budu samo pesimiti ili samo optimisti?? Mislim da ne.....
U danasnja vremena,koja su puna zurbe i presinga je normalno
da se covek "zaljulja" pod teretom problema i da ga pesimizam barem na kratko preuzme.A optimizam je taj koji nas u stvari i drzi na zemlji,nada da ce buducnost biti lepsa i sretnija.... _________________ ...tako sam i mislio. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Trinity
|
|
Ne slazem se da nije dobro da se bude samo optimista. Ne vidim nikakvog razloga radi kojeg bi bilo lose sve u zivotu gledati sa lepse strane, meni je licno moj optimizam pomogao kroz mnoge teske situacije u zivotu i uvek sam se nadala boljem. To je nesto za sta su pesimisti zakinuti - nade u bolje, a ja toga nikad ne bih mogla da se odreknem, jer ako nema nade - cemu onda ziveti i doziveti sutra? _________________ Hteli bi da mi smrse koncice
ali pobrkacu im loncice,
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Satir39 Junior

Član broj: 264 Pridružio: 02 Jan 2004 Godina: 45 Zodijak: Škorpion Poruke: 119 Lokacija: London,UK
|
|
Prema tome kako pises ti i neznas taj osecaj pesimizma??
Ja sam ga upoznao,silom prilika..
I to tokom cetiri godine rata.Prvo neznas kad ce taj cirkus zavrsiti,drugo,pitanje dana ili sata kad ces izgubiti glavu....jednom prilikom nisam nista jeo cetiri dana,pa sam cupko travke oko sebe...
najeo sam se straha za ceo zivot.....to je bio pesimizam....
A optimizam bi nastupio kad bi se u to vreme dobro najeo,okupao,promenio gace koje su se vec pocele raspadati....i niz sitnih stvari.....
A o sadasnjem vremenu da i ne govorim,sada sam ubedjeni optimista(ali sa rezervom...  ,ko zna sta nas jos ceka),posto mislim da je sve lose iza mene....;.
Mada ne verujem da postoje ljudi koje zivot nije poljuljao i naveo na mracne misli o buducnosti...opet,ko zna... _________________ ...tako sam i mislio. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Eternity Zvezda Nostalgije

Član broj: 107 Pridružio: 28 Dec 2003 Godina: 29 Zodijak: Ovan Poruke: 2585
|
|
Ne slazem se Satir... jer si ipak i u to vrijeme bio optimista.. i to iz ovog razloga..
Ti jesi preziveo sve to, ti jesi se najeo straha za mozda citav zivot ali pesimista nisi bio..jer si se nadao boljem...makar na trenutak..
Ti mislis da je sve potonulo u trenutku desavanja.. ali ti si samo mislio..a duboko u sebi...znao si..da ce biti dana kada ces iznova jesto i to dobro.. itd itd.. jer biti u takvoj situaciji ne znaci da je kraj svijeta.. ne znaci da si pesimista.. Pesimista je onaj koji dize ruku na sebe.. onaj koji se ne zeli snalaziti i to bas u takvoj situaciji kao sto si i ti bio.. onaj koji umjesto te travke posluzuje se oruzjem ...Pa reci mi Boga ti jesi li zaista bio pesimista ili te je samo vrijeme prevarilo?
Takve kao ti... svrstavam u heroje koji se ne predaju...koji se bore za bolje sjutra.. za svoje dobro!
Eto...
Ja, ja jesam optimista.. cisto iz inata pesimizmu!  _________________ Catch me, don't let me drop!
Love me, don't ever stop! |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Satir39 Junior

|
|
Pa,mislim da ljudi uglavnom potiskuju ono lose sto im se desavalo u zivotu i tako se brane...pune baterije za dalje...
U ratu sam proveo tacno 4g.i 4meseca,prilicno dugo...da bi optimizam ostao na visini.Mnogo stvari se tu izgubi,kao naprimer vera u ljude,poverenje,kod ljudi nista ne uzimas zdravo za gotovo kao prije tog strasnog iskustva...
Za sve to vreme rata samo sam 5 dana proveo u Beogradu na odmoru.Ima struje,ljudi po ulicama,na splavovima muzika do jutra...tada sam pomislio da rat nikada nece stati i da ja sve to necu izgurati do kraja.
Sto je mozda najgore,kad sam se posle tih 5 dana (obisao sam i drustvo po bolnicama)vracao nazad bio sam toliko veseo i sretan da to nemogu opisati,bio sam ubedjen da idem tamo gde i pripadam...a u isto vreme oko mene smrt,strah i velika doza beznadja koja se podrazumeva...a o optimizmu,o nekom planu,sta posle,nisam mogao ni pomisliti...
Posle svega covek se regenerise(ako je od cvrsceg materijala da ne odlepi)i opet se pojavi optimizam i vedro nebo....mada,doza gorcine uvek ostaje.... _________________ ...tako sam i mislio. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |

|
|
... ili oziljci.
Potpuno razumljivo.. Sve u svemu...k'o sto rece... uvjek postoji nada...gjde je ona tu smo jos jaci..
Veliki pozdrav!  _________________ Catch me, don't let me drop!
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Razor sharp Zvezda Nostalgije

Član broj: 50 Pridružio: 26 Dec 2003 Poruke: 4826 Lokacija: All around the world my compania
|
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Jokica
Član broj: 233 Pridružio: 01 Jan 2004 Poruke: 594 Lokacija: sa Venere
|
|
Optimista sam. I mislim da se ljudi radjaju kao optimisti ili pesimisti, da im je takav mentalni sklop, a kasnije neki dogadjaji u zivotu samo nijansiraju optimizam ili pesimizam. Ne mogu bas da se pohvalim da me je zivot mazio. No, nikad nije ni uzimao sve. Na jednoj strani sam gubila na drugoj, pak, dobijala. Suma sumarum: Ko zna zasta je sve to dobro  _________________
Ono što nam je potrebno da bismo bili slobodni jeste ljubav
koja ima snagu da sa radošću nosi breme sveta |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Trinity
|
|
Satir39 ti uopste ne govoris na temu optimizma i pesimizma! Pa svi smo mi prosli rat, ja sam bila u tome svemu od pocetka do kraja, isto prosla sito i reseto zajedno sa celom nacijom tamo dole. To uopste nije bilo u pitanju. E sad neki od nas su gledali na to sve optimisticno neki pesimisticno. Dacu ti jedan banalan primer: kad nestane struja tokom restrikcije optimista (kao ja) pomisli "e super, sad cemo da se kartamo uz svece!" a pesimista pomisli "bljak, opet nema struje, svuda je mrak, nema tv-a, nema nicega". Znaci to je cisto pogleda na svet, na sve situacije koje te snadju. To je nesto sto ne mozes da menjas iz situacije u situaciju nego UVEK gledas tako na svet. _________________ Hteli bi da mi smrse koncice
ali pobrkacu im loncice,
|
| Nazad na vrh |
|
 |

|
|
Da se nadovezem...
Istina, Trinity, ne govori ti onako kako ocekujes. Ali, mislim da je rat i desavanja.. uzeo kao primer. Varam li se?
Jer mislim da zna znacanje optimizma i pesimizma, kao i razliku.  _________________ Catch me, don't let me drop!
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Satir39 Junior

|
|
Trinity,
Vec sam dosta rekao o jednom delu mog zivota kad nisam imao optimizma...dali sam ga trebao imati,neznam...da sam znao da ce ovako zavrsiti po mene,verovatno DA.
Meni mera o te dve suprotstavljene stvari nisu zivotne banalnosti(ako nema struje,igracu karte...ako ovog dacka ne uhvatim veceras,onda drugi put...).
Verovatno si citala u novinama da bi 40%mladih ljudi napustilo Srbiju ako se otvori takva mogucnost.Jesu li oni optimisti koji veruju da ce im se zelja ostvariti i da ce napustiti Srbiju?Ili su samo pesimisti nezadovoljni svojim zivotom?....Jesu li tih 40%optimisti?? Pesimisti?? Budale?? STA?
Kad trenutno analiziram sebe,nemam ni jedan jedini razlog za nezadovoljstvo,a o pesimizmu da se i ne prica...Od zdravlja,standarda zivota,novca,svega... prezadovoljan sam i optimizma mi ne manjka.
Opet,s druge strane,sta bi se desavalo da sam kao izbeglica ostao u Srbiji ,gde bi bio moj optimizam??Sta sutra,sta prekosutra...covek optimista vidi svoju svetlu buducnost na malo duzi period,a ne hoce li sutra imati hleba ili nece,pa ako ga sutra nema,imace ga prekosutra....
A moram jos da dodam,da nisam vise balavac i da mi je sve sareno ispred ociju,nego zreo covek koji ipak ozbiljnije vaze zivotne okolnosti,cak sta vise,veliki sam relista da bih sebi stvarao sliku laznog optimizma ili jos gore laznog pesimizma(strasno,ali ja verovatno nikada necu imati milion dolara)....
Al' sam zakomplikovo...  _________________ ...tako sam i mislio. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Trinity
|
|
Cao!
Jesi ga vala zakomplikovao i tebe cu prestati da citam ko i neke druge zbog vas sam i ja pocela da pisem zakomplikovano
Salim se malo, nego da, razumem ja sta hoces da kazes, ja sam i dala dosta banalan primer za optimizam/pesimizam, zato sto mislim da smo mi u dusi ili jedno ili drugo, ali isto tako mislim da okolina dosta utice na nase raspolozenje te tako moze da se desi da u odredjenom momentu nikako ne moze da dodje do izrazaja nas optimizam ma koliko je jak. Zato sam i stavila kao jedno od pitanja da li pesimisticno okruzenje moze da utice na optimizam u nekome. Spomenuo si situaciju "sta da sam ostao izbeglica u Srbiji" ja bih to rasirila na uopsteno stanje - sta da si uopste stanovnik tamo, izbeglica ili ne - doza pesimizma i neke letargije tamo je ja mislim prevelika i za najveceg optimistu i tesko da se na duze vreme moze odrzati neka velika nada u bolje sutra. Mada... nadu je tesko ubiti, i uvek ce u srcu svakog optimiste ostati makar trun iste koji ce kad dodje vreme opet prevagnuti sve ono negativno. _________________ Hteli bi da mi smrse koncice
ali pobrkacu im loncice,
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Satir39 Junior

|
|
_________________ ...tako sam i mislio. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
livingdreams Veteran

Član broj: 214 Pridružio: 31 Dec 2003 Poruke: 816 Lokacija: na Miljacki grad
|
|
ne ne ne! kakvi rodjeni pesimisti ili optimisti! ako je neko pesimista, sasvim je moguce da postane uskoro ortodoksni optimista. naravno, obrnuto je nemoguce
a ko je iz mijesanog braka - to su realisti, kao sto je satir39
inace, s kim si takav si - zato cemo jednog dana svi postati cis-cisti optimisti  (zbog vec gore navedenog razloga) samo moramo paziti na ljude na koje mozemo uticati, narocito na svoju djecu - da bi se oni sto bolje razvili u male optimistice  _________________ have your dreams
live your dreams |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Satir39 Junior

|
|
| livingdreams (Pogledaj post): |
a ko je iz mijesanog braka - to su realisti, kao sto je satir39
|
--------------- ------------------ -------------
Tacno je da sam iz mesanog braka......tata mi je musko,a mama zensko
----------- ....inace sam cist......u zadnjih deset kolena...
 _________________ ...tako sam i mislio. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
morganna
Član broj: 151 Pridružio: 29 Dec 2003 Poruke: 1783 Lokacija: ns
|
|
Eh, svedoste vi pitanje optimizma/pesimizma na situaciju u zemljici nam Srbiji  .
Kao prvo, moram da kazem da se ne slazem sa ovde iznetim gledistem da je 'pesimista onaj ko dize ruku na sebe' - ta osoba je suicidalna,a ne pesimista. Pesimista ne vidi nikakvu svetlost u sutrasnjem danu, ali retko kad ce 'dici ruku na sebe'.
Trini, kod nas kad je nestajalo struje, ja sam blago receno shizela. E sad, kad je vec nestalo i ja tu ne mogu nista da uradim, onda sam gledala kako da se organizujem da mi vreme sto brze i bezbolnije prodje.
Ne mislim da je optimizam 'radovanje kad se nadjes u nekom shitu', po sistemu, 'super sto je pocelo bombardovanje, bas davno nisam igrala karte u podrumu'  , vec pre preduzimanje neke akcije da ti sledeci momenat/ti prodju sto je bolje moguce.
Ostadoh u ovoj zemljici (koja ce uskoro verovatno zauzimati povrsinu nesto vecu od Monaca  ), ne mogu za sebe da kazem da sam optimista po pitanju eventualnog sutrasnjeg boljitka na opstem nivou. Znam da sam sve snage ulozila u ocuvanje nekog licnog prostora i ne dozvoljavam da me obuzme letargija - sto, naravno, nije uvek moguce. Ali, mislim da toga nisu spaseni ni ostali 'srecnici' koji zive u mnogo razvijenijim zemljama.
Pokusavam da ocuvam i dogradim podlogu za neko bolje (licno) sutra, naravno. Borim se na neki svoj nacin, ali opet najpre sam morala da prihvatim da je to neka moja realnost.
Optimista? Ili pesimista?
A kako izgleda izraz 'reallista sa optimistickim pokusajima da prevazidje pesimisticnu sadasnjost'?
Tako bih ja bar opisala ono Satirovo 'snalazenje' za vreme rata.
A bogme i moje svakodnevno bitisanje
|
 |
dharma Pripitomljena Lutalica

Član broj: 33 Pridružio: 26 Dec 2003 Poruke: 496 Lokacija: germany
|
|
| morganna (Pogledaj post): |
A kako izgleda izraz 'reallista sa optimistickim pokusajima da prevazidje pesimisticnu sadasnjost'?
|
cao morganna
s ovim se taaaako slazem,ja sam trazila kako da se izrazim,da sam pesimista,na osnovu uopste covijecijeg zivota,a da me ne shvate tako, da mi nije do zivota stalo.
samo sto bih ja rekla je"realista sa pozitivnim misljenjem da bih prevazisao pesimisticnu sadasnjost,tj.tezak zivot na ovoj zemlji,na kojoj god fleci iste da se nalazimo" _________________
Du fragst mich Kind, was Liebe ist? Ein Stern in einem Haufen Mist.
|
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Trinity
|
|
| morganna (Pogledaj post): |
Trini, kod nas kad je nestajalo struje, ja sam blago receno shizela. E sad, kad je vec nestalo i ja tu ne mogu nista da uradim, onda sam gledala kako da se organizujem da mi vreme sto brze i bezbolnije prodje.
Ne mislim da je optimizam 'radovanje kad se nadjes u nekom shitu', po sistemu, 'super sto je pocelo bombardovanje, bas davno nisam igrala karte u podrumu' , vec pre preduzimanje neke akcije da ti sledeci momenat/ti prodju sto je bolje moguce. |
Pa ja dala samo jedan banalan primer pogleda na novonastalu situaciju. Ne kazem da joj se treba ne znam ti koliko veseliti pogotovo ako je neugodna ili nesrecna ali... zivot ide dalje i kad te je vec snaslo to sto jeste valja svoj zivot urediti shodno mogucnostima da bude sto bolje. A ne sesti i razmisljati sta jos gore moze da te snadje, jer uvek moze gore.
| morganna : |
| A kako izgleda izraz 'reallista sa optimistickim pokusajima da prevazidje pesimisticnu sadasnjost'? |
Vala naslov ti je ko moj zvanicni za koji cu dobiti diplomu tri i po kilometra reci . Salim se - to je neka zlatna sredina da tako nazovemo, i mozda je najbolje biti jedan od tih. _________________ Hteli bi da mi smrse koncice
ali pobrkacu im loncice,
|
| Nazad na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
|
|